Hayvan Dostu Kumaşlar - Evonna

Yaşam alanlarının dekorasyonunda önemli bir yeri olan koltuklar, konforlu oturma ve dinlenme bölümlerinin vazgeçilmezlerindendir. En çok kullanılan eşyalar arasında yer almaları, zamanla istenmeyen lekelerin oluşmasını da kaçınılmaz hale getirir. Uzun süre boyunca kullanılan koltukların ilk günkü görünümünü koruması ise rutin olarak evde koltuk temizliği yapılmasına bağlıdır. Özellikle evcil hayvan ya da çocuk bulunan yerlerde tüy ve çeşitli lekelerle baş edilmesi gerekir. Siz de doğru yöntem ve malzemelerle evde koltuk temizleme işlemelerini pratik bir hale getirmek için detaylara göz atabilirsiniz.

Evde Koltuk Temizliğine Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Koltuk üzerinde oluşan lekelerden kurtulmak isteyenlerin ilk yaptığı şey “Koltuk temizliği için ne kullanılır?” sorusunun cevabına ulaşmaya çalışmaktır. Koltuk üzerinde oluşan herhangi bir leke türüne kurumadan müdahale edildiği takdirde iz kalmadan temizlenmesi mümkün olabilir. Lekeler; ısı, ışık ve hava gibi dış faktörlerle temas ettiğinde sabitlendiği için çıkarılması daha zor olabilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde temizleyerek lekenin kalıcılığını azaltabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken kullanılacak malzemenin koltuk kumaş dokusuna uygun olmasıdır. Koltuklarda deriden kadifeye kadar çok farklı kumaş dokuları kullanılır. Dolayısıyla öncelikle koltuğunuzun kumaş türünü belirledikten sonra kullanılacak yöntem ve malzemeler için bilgi edinmeye başlayabilirsiniz.

Evde koltuk temizleme için hazırlanan karışımı koltuklara uygulamadan önce elektrik süpürgesi ile tozların alınması gerekir. Böylece sıvı ile teması sonrası tozların kalıcı bir lekeye dönüşmesi önlenebilir. Daha sonra hazırladığınız karışımı tüm kumaş dokusuna uygulamadan önce görünmeyen bir bölümünde ya da koltuğun minderinin arkasında deneyebilirsiniz. Bu sayede herhangi bir renk solması durumunda koltuğun görünen kısımlarının deforme olmasına engel olunabilir. Renk kaybı yaşanmaması için ağartıcı özelliğe sahip kimyasallar yerine doğal ürünlerle evde koltuk temizleme yöntemleri tercih edilebilir.

En Kolay Yöntemlerle Evde Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

“Koltuk temizliği nasıl yapılır?” sorusu için pratik çözümler sunan pek çok yöntem bulunur. Bu yöntemler arasında evde bulunan malzemelerle yapılan temizlikler, etkili sonuçlar elde edilmesini sağlarken koltukların yıpranma payını da azaltır.

Koltuk temizleme yöntemleri arasında evde bulunan pratik malzemeler kullanılarak uygulanan seçenekler sıklıkla tercih edilir. Koltuk arasında biriken tozların yüzeye çıkmasında etkili olan bu yöntemler doğal bir temizlik yöntemi olduğu için avantaj sağlar. Koltuk kılıfları çıkarılabilir formda ise makinede yıkayarak kolayca temizleyebilirsiniz. Çıkarılabilen kılıflarla desteklenmeyen yüzeyler, yumuşak dokuya sahip nemli bir bez ile kolay bir şekilde temizlenebilir.

Geleneksel temizlik ürünleri arasında her zaman ilk sıralarda yer alan doğal ürünler koltuk temizliği için de oldukça etkilidir. Kolay uygulanabilir olmaları sayesinde sık tercih edilen yöntemler arasında yer alırlar. Koltuk için özel olarak temin edeceğiniz bir lif ya da nemli bir bez yardımı ile karışımları yüzeylere uygulayabilirsiniz. İnatçı lekelerde ise hafifçe ovalamak fayda sağlayabilir. Son aşamada küf ve koku gibi istenmeyen durumların önlenmesi için koltuğun çok ıslak bırakılmamasına dikkat etmek gerekir.

Koltuk Kumaş Türüne Göre Temizlik Yöntemleri

Bahsedilen tüm bu yöntemler birer alternatif olsa da kendinize en uygun olan temizlik yöntemini belirleyebilmeniz için koltuğunuzun kumaş türünü göz önünde bulundurmalısınız. Koltukların üzerinde yer alan etiketlerdeki umaş türlerine göre belirten temizleme talimatları yöntem seçimini de kolaylaştırabilir. Ancak her etiket üzerinde talimat yer almayabilir. Bu nedenle kolay seçim için kumaş türüne göre uygulanabilen yöntemlere göz atabilirsiniz.

Keten Koltuk Temizliği

Keten koltukların temizliği sırasında çok hafif baskı uygulamak yeterlidir. Yeni oluşan lekeleri sıcak su ile temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Daha inatçı lekelerde ise kumaş dokusuna uygun özel karışımlar etkili bir alternatif olabilir. Nemli ve yumuşak dokulu bir bez kullanarak koltuğu siliniz. Daha sonra kumaşın tamamen kuruduğundan emin olmanız gerekir.

Deri Koltuk Temizliği

Çatlama, yırtılma ve renk değişimi gibi durumlara yatkın olan deri koltukların temizliği titizlikle yapılmalıdır. Bunun için doğal formüle sahip olan karışımlar silme işlemini kolaylaştırabilir. Hazırladığınız doğal karışımları püskürtmeli bir şişeye koyarak kullanabilirsiniz. Temizliği tamamlamak için nemli ve yumuşak bir bez kullanarak koltuğu siliniz. Arkasından ise koltuğu kurumaya bırakmak gerekir.

Tay Tüyü Koltuk Temizliği

Tay tüyü koltuklar hassas yapıya sahip kumaş dokusu ile öne çıkar. Bu noktada koltuğun yumuşak kalmasını sağlayan malzemeler tercih etmek önemlidir. Bunun için sprey şişesinde hazırlayabileceğiniz doğal formüller arzu edilen sonuca ulaşmayı sağlar. Leke tutmayan özelliği ile avantaj sağlayan bu koltukların temizliği oldukça kolaydır. Lekelerin üzerine karışımı sıkıp nemli ve yumuşak bir bez kullanarak hafifçe siliniz. Bu adımları takip etmek sonuç alabilmek için yeterli olur.

Kadife Görünümlü Koltuk Temizliği

Kadife kumaş dokusuna sahip olan koltuklar diğer kumaş türlerine göre temizlik açısından farklılaşabilir. Nemli ve yumuşak bir bez kullanarak zarif ovalama hareketleri ile sileceğiniz kadife dokulu koltuklarda inatçı lekelerden çok daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Yeni bir koltuğa ihtiyacınız var ise verilen bu bilgiler ve yöntemler ışığında yaşam tarzınıza en uygun koltuk modelini seçebilmek için

Yorum Yap!

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir